luni, 28 februarie 2011

Bacău: Festivalul Naţional "Ziua Gândului" 
 "O mână de ajutor". Sub acest moto s-a desfăşurat, între 25 şi 27 februarie 2011, cea de-a cincea ediţie a Festivalului Naţional "Ziua Gândului", găzduit, ca în fiecare an, de Centrul Local "Sfânta Cruce" din Bacău. Ca şi în anii anteriori, la acest eveniment au participat peste 100 de cercetaşi din mai multe centre locale din zona Moldovei veniţi pentru a-l sărbători pe fondatorul mişcării SCOUT - Robert Baden Powel.

 Ca de fiecare dată, organizatorii au încercat să vină în întâmpinarea participanţilor cu mai multe noutăţi. În primul rând, activităţile programate s-au desfăşurat în mai multe incinte aparţinând Colegiului "Henri Coandă" din Bacău, participanţii fiind cazaţi în căminul aceluiaşi liceu. Momentul de spiritualitate desfăşurat la oratoriul "Maria Bambina" din cadrul Parohiei "Sfânta Cruce" Bacău.
Dacă cineva s-ar fi întrebat "De ce Ziua Gândului?", răspunsul ar fi fost cât se poate de simplu: pentru că Ziua Gândului este locul prin excelenţă unde toate gândurile se adună împreună cu cel al fondatorului nostru - Robert Baden Powell - şi formează un gând mai mare, acela de "a lăsa această lume un pic mai bună decât am găsit-o".
Dacă cineva s-ar fi întrebat "Ce oferă Ziua Gândului?", cu siguranţă că am răspunde: pentru că această ediţie oferă activităţi şi idei noi şi le perfecţionează pe cele deja consacrate, oferă trei zile în care se vor desfăşura nici mai mult nici mai puţin decât 28 de ateliere, oferă un staff pregătit, o locaţie nouă, programe la liberă alegere, jocuri şi voie bună şi nu în ultimul rând o experienţă de neuitat.
Festivalul a început vineri seara la ora 21 când s-a dat startul unei scurte runde de ateliere: creativitate, bansuri, origami, gulgute, turnat forme din ipsos şi creaţie publicitară. Desfăşurat în sala de festivităţi a liceului destul de friguroasă se poate spune că cel mai apreciat atelier a fost cel de bansuri deoarece mişcarea i-a făcut pe participanţi să se încălzească.
Sâmbătă maratonul de ateliere a continuat, cercetaşii participând la următoarele activităţi. Atelierul de zmee şi alte obiecte zburătoare care s-a bucurat de un real succes printre participanţi. În ciuda faptului că vremea a fost foarte friguroasă, ea a permis cercetaşilor să înalţe spre cer diverse obiecte zburătoare. 

Atelierul de creativitate şi-a propus, ca în fiecare zi a desfăşurării acestuia, să ofere cercetaşilor lucruri cu totul diferite. Daca vineri seara participanţii s-au întrecut în crearea unor felicitări cât mai frumoase, sâmbătă au fost confecţionate numeroase obiecte de podoabă precum brăţări sau cercei. Şi acest atelier s-a bucurat de un real succes datorită măiestriei organizatorilor.
Atelierul care a crescut împreună cu acest festival, cel de creaţie vestimentară, a trecut începând cu această ediţie la un alt nivel. Dacă până la ediţia trecută s-au folosit materiale reciclabile, acum organizatorii şi participanţii au creat ţinute din materiale adecvate modei.
Un atelier consacrat a fost şi cel de Bacău Photo Hunting, unde cercetaşii au fost provocaţi să găsească diverse locaţii importante din Bacău, precum Statuia lui Ştefan cel Mare, Kilometrul 0 sau casa memorială George Bacovia.
În cadrul festivalului şi-a făcut apariţia şi atelierul de modelat forme din lut. În cadrul acestuia cercetaşii şi-au folosit imaginaţia modelând diverse forme ciudate sau haioase.
Ca în fiecare an au existat şi celebrele provocări scout, de la care participanţii nu s-au dat la o parte, ba chiar le-au trecut cu brio.
Cu siguranţă că povestea de la Treasure Hunt ar fi avut un real succes dacă vremea n-ar fi jucat feste. Deşi în prima rundă comoara nu s-a găsit, la Bălţata, participanţii au rezolvat cea mai mare provocare SCOUT - deszăpezirea microbuzului care i-a transportat. După-amiază s-au descurcat cu brio în a găsi comoara ascunsă în curtea liceului.
Între rundele de ateliere organizatorii au propus participanţilor un program la alegere: Debate Room sau Scout Adventure Game. Ambele activităţi propuse s-au bucurat de aprecierea participanţilor, dar surpriza a venit de la Debate Room, unde numărul celor prezenţi a depăşit aşteptările organizatorilor.
Începând cu ora 16, cercetaşii au participat la mai multe momente spirituale. Pr. Lucian Adam, asistent spiritual al Centrului Local "Sfânta Cruce", a ţinut un moment de formare în care le-a vorbit cercetaşilor despre oferirea reciprocă a unei mâini de ajutor, cu ajutorul simbolisticii degetelor mâinii, dezvăluindu-le şi cinci caracteristici ale scoutiştilor: creativitatea, provocarea, observarea, gândirea şi cercetarea, caracteristici pe care însuşi fondatorul mişcării, Robert Baden Powel, încerca să le cultive pionierilor cercetăşiei.
Programul a continuat cu un moment de rugăciune - Rozariul, Sfânta Liturghie şi repetiţia pentru Liturghia solemnă de duminică.
Cel mai aşteptat moment a fost "Serata Culturală" unde centrele locale şi-au prezentat activităţile desfăşurate pe parcursul unui an cercetăşesc. De asemenea, între prezentări, au existat diverse momente distractive, precum şi un frumos spectacol de "poiuri", susţinut de patru cercetaşi ai Centrului Local "Insula Cercetaşilor" - Bacău "Sf. Nicolae". 
Pentru unii dintre noi, festivalul a avut şi o însemnătate aparte, deoarece a devenit o tradiţie şi depunerea promisiunii, în cadrul sfintei Liturghii. Astfel un număr de 14 lupişori, temerari şi exploratori din centrele locale Nicolae Bălcescu, Hălăuceşti şi Bacău "Sfânta Cruce" au trăit la intensitate maximă acest moment deoarece au intrat în marea familie Scout.
Festivalul Naţional "Ziua Gândului" s-a încheiat cu o nouă rundă de ateliere scurte precum şi cu vizionarea filmuleţului de prezentare a festivalului. Înainte de a pleca, cu speranţa că se vor revedea şi la anul, cercetaşii nu au uitat să ofere organizatorilor "un gând" de Ziua Gândului.
Centrul Local "Sfânta Cruce" Bacău


http://ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201102100 


 

Un comentariu: